Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the simple-custom-post-order domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amstermam.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-migrate-db domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amstermam.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the translatepress-multilingual domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amstermam.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amstermam.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Afl. 5: intimiteit tijdens de zwangerschap, (borst)voeding & lactatiekundige | Amstermam Verloskundigen
faq comma faq comma

Afl. 5: intimiteit tijdens de zwangerschap, (borst)voeding & lactatiekundige

Over de helft van je zwangerschap

Veel vrouwen voelen zich energiek deze weken. Je voelt dat je kind sterker wordt en steeds meer beweegt.

In het kort

  • Een kind wat goed beweegt heeft het goed bij je!
  • Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft, op ieder moment precies afgestemd op de behoefte van je kind.
  • Tot aan de bevalling kan je (mits de vliezen niet gebroken zijn) veilig met elkaar vrijen.
amstermam_pregnant

Intimiteit in de zwangerschap

De meeste zwangeren hebben in de eerste maanden van de zwangerschap weinig zin om te vrijen. Vanaf de 4e maand verandert dit en komt hun libido terug. Je kan tot aan de bevalling veilig met elkaar vrijen. De baby zal niet gestoord worden, die zit veilig ingepakt in vruchtwater en vliezen 😉

Heel soms zorgt de betere doorbloeding van de vagina ervoor dat je een heel klein beetje bloedverlies hebt na het vrijen. Niets om van te schrikken, maar overleg altijd even met je verloskundige indien dit gebeurd.

Kindsbewegingen

Een kind dat goed beweegt, heeft het goed bij je!

Een kind dat zich niet lekker voelt zal stil gaan liggen om energie te sparen. Daarom vragen we iedere controle of de baby goed beweegt en willen we dat je ons belt wanneer je twijfelt of de baby voldoende beweegt.

Het voelen van kindsbewegingen start rond de tweede helft van de zwangerschap. Vanaf een zwangerschapsduur van 26 weken is het belangrijk dat je de baby elk dagdeel voelt bewegen. De periodes van slaap worden langer naarmate de zwangerschap vordert en de baby krijgt aan het eind van de zwangerschap minder ruimte om te bewegen. Hierdoor zul je de baby in de laatste weken van jouw zwangerschap meestal ook wat minder heftig voelen bewegen. Dit zijn altijd geleidelijke veranderingen.

Als je twijfelt of je kindje voldoende beweegt doe dan het volgende: neem een moment rust (dus ga naar huis als je aan het werk bent) en eet iets zoets. Zoek een ontspannen houding, bijvoorbeeld liggen op de bank, bed of bad en breng je aandacht naar de baby. Leg daarbij je handen op je buik zodat je de bewegingen ook van buitenaf kunt voelen.

Neem contact op met ons:

  • Wanneer je de baby niet minimaal 10 keer binnen 2 uur voelt, terwijl je in rust was met je aandacht bij de baby.
  • Wanneer de baby ineens veel minder beweegt dan je gewend bent.
  • Bij ongerustheid of twijfel over het aantal bewegingen van de baby.

Steun van je omgeving

De steun van je partner en andere mensen om je heen voor jouw keuze ten aanzien van de voeding is belangrijk.

Gezondheidsvoordeel

Borstvoeding is de beste voeding die je je baby kan geven als je hier de mogelijkheid toe hebt. Het bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft, op ieder moment precies afgestemd op de behoefte van je kind. Daarnaast bevat het afweerstoffen die het immuunsysteem versterken, beschermt het tegen obesitas en welvaartsziekten, en bevordert het de hechting tussen moeder en kind. Naast dat het gezond is, is borstvoeding geven makkelijk: je hebt het altijd bij je, op de juiste temperatuur. Voordelen voor jou als moeder zijn er ook: je verliest na de bevalling vaak minder bloed, je hebt een iets lagere kans op borst- en eierstokkanker en bent vaak sneller terug op gewicht.

amstermam_borst-of-fles

Voorbereiding

Als je besluit om borstvoeding te geven is het verstandig je daar op voor te bereiden. Door te lezen over borstvoeding, de eerder genoemde podcast te luisteren of een voorlichting bij te wonen vergroot jij je kennis. Dit zorgt ervoor dat je na de bevalling weet wat je kan verwachten en meer ontspannen bent. Hierdoor is de kans groter dat de borstvoeding slaagt.

Flesvoeding

Flesvoeding (kunstvoeding) is een goed alternatief voor je baby als je geen borstvoeding wil of kan geven. De samenstelling van flesvoeding wat betreft vitamines en mineralen is vastgelegd in de Warenwet.

Lactatiekundige

De eerste week zijn de kraamverzorgende en je verloskundige erg betrokken en zij ondersteunen je bij het geven van borstvoeding. Zij wegen de baby en adviseren je iedere dag opnieuw wat het beste is. Weten zij het even niet? Dan zullen ze laagdrempelig hulp inschakelen van een lactatiekundige.

amstermam_breasfeeding

Vitamines

Tot je kind naar de basisschool gaat geldt het advies om dagelijks 10 microgram vitamine D te geven aan je kindje. Dit draagt bij aan een gezonde botopbouw. Geef daarnaast wanneer je borstvoeding geeft tot de baby 3 maanden oud is dagelijks 150 microgram vitamine K voor de bloedstolling.

en verder…

Voor de partners

Wanneer je vrouw of vriendin besluit borstvoeding te gaan geven, weet dat jouw motivatie en hulp onmisbaar is. Lees daarom ook de groeigids over borstvoeding eens door! En luister de podcast van Mom &co met lactatiekundige Myrte van Lonkhuijzen.

Lees tips

  • De groeigids over borstvoeding staat boordevol betrouwbare en nuttige informatie. Deze krijg je van ons bij je 3e Centering Pregnancy sessie.
  • Lees als voorbereiding op je bevalling deze folders eens door:
    1) Jouw bevalling, hoe bereid jij je voor? En
    2) Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?
  • De Melkfabriek – Sofie van den Enk

To do

Kraampakket aanvragen bij de verzekering indien vergoed. Schaf het anders bij ons aan, zo steun je het goede doel.

Hoi! Abonneer je op ons 9-maandenplan door je uitgerekende datum in te vullen en ontvang automatisch de informatie in je mailbox op het moment dat je het nodig hebt. Toegankelijk voor iedereen, ook als je niet bij onze praktijk ingeschreven staat.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen over een gezonde zwangerschap?

Neem contact met ons op! Telefonisch zijn we elke dag bereikbaar tot 13:00 uur, en per mail de hele dag.

faq komma faq komma

Vergoedingen uit basisverzekering

Met welke verzekering hebben jullie een contract?

Inloopspreekuur

Hoe bereid ik me voor op het geven van borstvoeding?

Wanneer kan ik kiezen voor de NIPT (prenatale test)?

Zorgplan / Care Plan

Welke zwangerschapscursus raden jullie aan?

Hoe kan mijn partner de baby erkennen?

Wat gebeurt er tijdens de vervolgafspraken?

Wat gebeurt er tijdens de eerste afspraak bij de verloskundige?

amstermam_over-ons
cta gradient komma cta gradient komma

Benieuwd naar je baby?

Plan een pretecho in bij ons op locatie West of Oost! We combineren 2D / 3D / 4D technieken voor het mooiste resultaat.

amstermam_zwangerschapszorg