De kraamtijd & daarna

Lees hier alles over de nacontrole, de Centering Pregnancy terugkomdag, anticonceptie, vaginaal bloedverlies en je bekkenbodem. Maar ook: wanneer bel je ons en wanneer de huisarts?

amstermam_moeder

Waarschijnlijk is het meeste besproken tijdens het laatste bezoek van je verloskundige. Ook hebben wij  de belangrijkste zaken voor de komende weken nog even op een rijtje gezet:

  • Centering Pregnancy terugkomdag
  • Nacontrole
  • Anti conceptie & vaginaal bloedverlies
  • Bekkenbodem
  • Huisarts, Consultatie bureau & weeg spreekuur
  • Vitamine K&D
  • Babymassage

CP terugkomdag

Graag zien we jou samen met je baby en Centering Pregnancy moedergroep nog een keer terug. Om elkaars babies te bewonderen en om ervaringen uit te wisselen. Indien gewenst kunnen we nog een lichamelijke controle doen bij je. Mocht je eerder een nacontrole willen of heb je ergens last van? Neem dan contact op met onze assistent.

Nacontrole

Indien je reguliere zorgtraject gevolgd hebt kun je – indien gewenst – na 6 weken een nacontrole inplannen bij onze assistent.

Anticonceptie & vaginaal bloedverlies

De eerste 6 weken na de bevalling is het normaal om vaginaal bloedverlies te hebben. Is het bloedverlies na 6 weken niet gestopt, neem dan contact met ons op.

Bij het geven van borstvoeding is het moeilijk te voorspellen wanneer je menstruele cyclus weer op gang komt. Borstvoeding is geen betrouwbare anticonceptiemethode en voor je ongesteld wordt heb je eerst een eisprong! Het advies is om je lijf ten minste 9 maanden rust te gunnen voor een eventuele nieuwe zwangerschap. Denk daarom alvast na over anticonceptie. Met borstvoeding zijn niet alle anticonceptiemethodes mogelijk. De mogelijkheden die er zijn: Cerazette (ook wel de minipil of borstvoedingspil genoemd), koper of mirenaspiraal, implanon of condooms. Bij het geven van kunstvoeding zijn alle anticonceptiemethodes mogelijk.

Het is mogelijk om bij ons op de praktijk een spiraal te laten zetten. Mocht je dit graag willen neem dan contact met ons op. Voor alle andere vormen van anticonceptie kun je terecht bij de huisarts.

 

amstermam_cylclus

Bekkenbodem

Een zwangerschap en bevalling is een flinke belasting voor je bekkenbodem. Train je bekkenbodem en voorkom op latere leeftijd klachten! Probeer er vaste momenten voor in te bouwen. Voor tips kijk op Bekkenbodem Online.

Indien je de volgende klachten ervaart neem dan contact op met een bekkenbodem fysiotherapeut: urine incontinentie, verzakkings-gevoel (alsof er een balletje uit de vagina komt) en/of pijn bij je bekkenbodem.

Wij werken nauw en fijn samen met Fysio Westerpark, die onder andere spreekuur doen op onze Westerdok locatie. Lees hier meer over ze.

Vitamine K&D

Bij het geven van borstvoeding is het belangrijk om je kindje dagelijks vitamine K&D te geven vanaf 8 dagen na de geboorte. Het advies is om vitamine K drie maanden te geven en vitamine D vier jaar.

Geeft je kunstvoeding dan is het geven van vitamine K niet nodig omdat dit al is toegevoegd aan de voeding.

Geef je een combinatie van beide dan hoef je geen vitamine K te geven indien je in 24 uur meer dan 500cc kunstvoeding geeft. Geef je minder dan 500cc kunstvoeding dan is het geven van vitamine K wel geadviseerd.

Consultatiebureau + weeg spreekuur

Vanaf nu zal het consultatiebureau de planbare zorg voor jullie kind overnemen. Zij nemen vanzelf contact op voor het inplannen van afspraken. Eerst een thuisvisite doen voor een intake, daarna controles op het consultatiebureau. Zij monitoren groei en ontwikkeling, vaccinaties en zijn bereikbaar voor algemene vragen omtrent opvoeding en opgroeien.

Er zijn speciale weegspreekuren bij het consultatiebureau als je de komende weken wilt monitoren of je kind groeit. Tijden en adressen vindt je in het blauwe boekje wat jullie van hen hebben ontvangen tijdens de hielprik.

Huisarts

De eerste 6 weken na de bevalling zijn wij nog bereikbaar voor vragen over bloedverlies, hechtingen en vragen gerelateerd aan de bevalling. Voor alle vragen met betrekking tot ziekte van jezelf of de baby kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Wij stellen de huisarts altijd op de hoogte dat je bevallen bent en wie er geboren is.

Babymassage

Zin om over een paar weken te starten met een cursus baby-massage? Babymassage is zowel voor jou als voor je baby ontspannend, geeft wederzijds vertrouwen en versterkt jullie onderlinge band. We hebben de leukste baby-masseuse van Amsterdam in huis die op het Westerdok cursussen geeft in kleine groepjes van maximaal 6 ouders+baby’s. Voor meer informatie: mirjam-vos.nl

9,7 Zorgkaart Nederland Patiëntenfederatie