faq comma faq comma

Afl. 6 – voorbereiding op de bevalling & geboortewensen

Voorbereiding op de bevalling

De bevalling komt dichterbij, wellicht ben je gestart met een zwangerschapscursus. Hieronder vindt je informatie over de bevalling die je kan helpen in de voorbereiding voor de grote dag.

In het kort

  • In Nederland is thuis bevallen net zo veilig als in het ziekenhuis.
  • Bij thuisbevallingen vinden de minste (onnodige) medische ingrepen plaats.
  • Tijdens een badbevalling heb je minder kans op inscheuren.
  • Een bevalling met een doula vereist minder vaak medisch ingrijpen.
  • Bij amstermam zijn alle verloskundigen geschoold voor toediening van steriele waterinjecties en lachgas tijdens de bevalling.
amstermam_laatste_

Fases van de bevalling

In de laatste weken bereidt je lijf zich voor op de bevalling. Je baarmoedermond wordt zacht en korter. Tijdens de bevalling gaat je baarmoedermond ontsluiten zodat de baby er door naar buiten kan. Vervolgens pers jij het laatste stukje de baby door je bekken en bekkenbodem naar buiten. Lees uitgebreid over wat er gebeurd tijdens de bevalling bij ‘Ik ben aan het bevallen’.

Locatie van de bevalling: jij mag kiezen!

Het is belangrijk dat je daar bevalt waar jij je prettig, ontspannen en veilig voelt. Daar heb je de meeste oxytocine (het weeën hormoon) en beval je dus het beste. Ons maakt het niet uit waar je bevalt, jouw keuze is altijd de juiste!

Laatste moment

Zodra de bevalling zich aandient komen wij altijd eerst thuis bij je kijken. Je hoeft daarom pas te besluiten waar je wilt bevallen op het moment dat wij bij je thuis komen.

Wanneer je in het ziekenhuis bevalt, ga je ongeveer 2-3 uur na de bevalling weer naar huis, ook ´s nachts. Veel zorgverzekeraars brengen voor een poliklinische bevalling een eigen bijdrage in rekening, vraag bij je zorgverzekeraar welk bedrag je eventueel zelf moet betalen.

Onderzoek vertelt ons over thuis bevallen:

  • Thuis worden net zoveel gezonde moeders en kinderen geboren als poliklinisch. Wij hebben bij een thuisbevalling alles bij ons om een bevalling prettig en veilig te laten verlopen: medicijnen, baarkruk etc.
  • Wanneer je poliklinisch bevalt, dus zonder medische indicatie in het ziekenhuis, dan is de drempel voor de verloskundige en voor jezelf iets lager om hulp in te schakelen of om pijnstilling te vragen. Dit zorgt voor een verhoogde kans op (onnodige) ingrepen.
  • De enige reden om uit huis getakeld te worden is als je na de bevalling te veel bloed verliest, dit gebeurd zelden zonder voorafgaande signalen die ons de tijd geven je te verplaatsen.
  • Vrouwen die thuis zijn bevallen kijken vaak beter terug op hun bevalling.
amstermam_thuisbevalling

Pijn tijdens de bevalling: alles wat je wilt weten

Bevallen doet bij de meeste vrouwen pijn. Maar dat betekent niet dat zij allemaal lijden.

Wij weten uit ervaring dat de meeste vrouwen heel goed in staat zijn om de pijn van de bevalling te verdragen. De intensiteit van de weeën neemt tijdens de bevalling langzaam toe. Dit stelt je in staat om je grenzen steeds verder te verleggen. Daarnaast heb je gedurende de hele bevalling tussen de weeën door een langere pauze dan dat je wee duurt. Tijd om bij te komen! En het vrouwenlijf is ingenieus: tijdens de bevalling maak je endorfinen aan. Endorfinen zijn hormonen met een pijnstillend effect.

Het omgaan met bevallingspijn heeft een fysiek en mentaal aspect. Wat je fysiek kan doen om de weeën door te komen kan je hieronder lezen.

Mentaal is het goed om bij jezelf te rade te gaan. Wat gaat jou helpen tijdens de weeën? Beeld je in hoe je andere fysieke uitdagingen zoals een berg beklimmen of eerder ervaren pijn hebt verdragen. Het geeft je inzicht in welke tactieken voor jou kunnen werken. Hoe ga je de pijn accepteren, of wanneer dit even niet lukt jezelf ervan afleiden? Hoe houdt jij je adrenaline laag?

Comfort verhogend

Je kan zelf al veel doen om de pijn draaglijker te maken.

Beweging

Blijf bewegen; dit bevordert ook het bevallingsproces.

Warmte

Warme sokken helpen je temperatuur aangenaam te houden.

Massage

Massage, met name van de onderrug. Een bevallende vrouw geeft wel aan wat er moet gebeuren 😉

Ademhaling

Een rustige ademhaling zorgt voor een goede zuurstofvoorziening naar de baby en naar de spieren. Hanteer een diepe buikademhaling, of puf je weeën weg.

Pijnverlichting

Met name bij rugweeën inzetbaar:

GeboorteTens

Met behulp van elektrische pulsen op je rug ervaar je minder pijn. Je kan de TENS thuis of in het ziekenhuis gebruiken, op ieder moment dat je wenst. Bij ons te huur!

Steriel water injecties

Verlichten de pijn in de rug. Het zetten is pijnlijk, maar de pijn van de weeën wordt significant minder gedurende 2-3 uur. Wij kunnen de injecties zowel thuis als in het ziekenhuis plaatsen.

amstermam_TENS
amstermam_steriel-water-injecties

Roos over steriel water injecties tijdens haar bevalling:

“Thuis was er toch een vorm van pijnbestrijding mogelijk: steriele waterinjecties. Toen de rugweeën heftig waren, zette de verloskundige met een naald een aantal prikjes in de pijnlijke plekken van mijn rug. Ik kon zelf aanwijzen waar dit het meest nodig was. Het voelde als speldenprikken, of insectenbeten. Niet pijnloos, maar gek genoeg fijner, puntiger en plaatselijker dan een wee. En hoe sceptisch ik eerst ook was (hoezo helpt water onder je huid?): het werkte. De rugweeën verdwenen direct naar de achtergrond. En dat bleef zo voor een tijdje.”

Pijnstilling

Wanneer je een sterkere vorm van pijnstilling wilt, kan je medicinale pijnstilling krijgen.

Lachgas

De eerste optie is lachgas. Met je eigen verloskundige kan je in het Beval Centrum West of ziekenhuis Amstelland vanaf 6 centimeter ontsluiting lachgas krijgen. De hoogste piek van de pijn zal verminderen, en je kan tussendoor goed ontspannen. Gebruik heeft geen nadelige gevolgen voor je kind of het bevallingsproces.

Voor de overige pijnstilling opties dragen we je tijdens de bevalling over aan het ziekenhuis. Dit omdat ze de conditie van je kind of jouzelf kunnen beïnvloeden waardoor extra monitoring aangewezen is.

Remifentanyl

Remifentanyl krijg je via een infuus met een pompje waarmee je jezelf de morfine-achtige stof toe kan dienen. Het effect is vergelijkbaar met lachgas. Als moeder wordt je soms zo ontspannen, dat je in een heel zeldzaam geval een kortdurende ademstilstand kan krijgen, daarom is monitoring van jou bloeddruk en zuurstofspanning aangewezen.

Ruggenprik

Een ruggenprik heeft als doel dat je geen pijn meer ervaart. Nadeel hiervan is dat de weeën af kunnen zwakken, je bloeddruk te laag wordt en extra interventies nodig zijn: bijvoorbeeld weeën-opwekkers, vacuümverlossing of keizersnede. Daarnaast krijgt 10% van de vrouwen met een ruggenprik koorts waardoor jij antibiotica krijgt via het infuus en de baby de eerste 48u na de bevalling ook een infuus met antibiotica krijgt.

“In Nederland is de situatie dat JIJ mag kiezen. Verloskundigen en artsen zijn niet tegen pijnstilling, als het maar een weloverwogen keuze is. Beslis het liefst tijdens de bevalling, want je weet helemaal niet hoe een wee voelt. Dus hoe kan je weten of je wel/geen pijnstilling nodig zult hebben?”

Badbevalling

Bevallen in bad heeft voordelen voor moeder en kind. Vrouwen ervaren door de warmte en de tegendruk van het water vaak minder pijn wanneer zij in bad zitten. Daarnaast zorgt de waterdruk ook voor meer druk op de ontsluitingsrand waardoor de ontsluiting vlotter verloopt. Je wisselt ook makkelijker van houding, en hebt een kleinere kans op inscheuren. Kinderen worden in bad vaak rustiger geboren, en zijn meer ontspannen direct na de geboorte. Wil je graag in bad bevallen? Dat kan in het Bevalcentrum West, OLVG Oost, Amstelland Ziekenhuis of thuis. Voor tips over het huren of kopen van een bevalbad, kijk of . eens bij de Oerbron ,bevallingsbaden.nl.

amstermam_badbevalling1

Doula

Een doula kan het beste omschreven worden als een zwangerschaps- en bevallingscoach. Het is een ervaren en kundige vrouw, die aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap, de geboorte van hun kindje en in de periode er na. Zij wijkt gedurende de hele bevalling niet van de zijde van de bevallende vrouw. Het krijgen van continue begeleiding gedurende je gehele bevalling vergroot de kans dat de bevalling een goede ervaring gaat zijn en zonder medische ingrepen kan verlopen.

De verloskundigen van amstermam vinden het erg prettig om met Doula’s samen te werken. Kies een doula met wie je een klik hebt. Check voor een doula de website van de Nederlandse Bond Voor Doula’s, of vraag ons om tips.

Effect doula

Het bekendste onderzoek over de effecten van de doula is van Marshall, Phyllis Klaus en Kennell. De resultaten toonden:

  • 50% minder keizersnedes
  • 25% kortere duur van de bevalling
  • 60% minder verzoeken om een ruggenprik
  • 40% minder gebruik van oxytocine (weeënopwekkers)
  • 30% minder verzoeken om pijnbestrijding
  • 40% minder vacuümverlossingen

You don’t always need a plan. Sometimes you just have to breathe. Trust. Let go. And see what happens.
— Mandy Hale —

amstermam_geboortewensen-bevalplan

Geboortewensen

Het opschrijven van je geboortewensen (bevalplan of geboorteplan) kan een manier zijn om over je wensen ten aanzien van de geboorte te communiceren.

Er zijn allerlei formats op internet te vinden als voorbeeld. Ons advies is om het kort en bondig te houden. Als je jezelf dwingt het kort te houden kom je meer tot de essentie. Denk aan maximaal 10 bulletpoints die voor jou echt belangrijk zijn.

Pas op dat je geboortewensen geen strict lijstje wordt waarvan je teleurgesteld bent als er dingen niet uitkomen, dan kan het sneller tegenvallen. En weet dat het schrijven van een geboorteplan optioneel is. Als je alles wilt overlaten aan het moment dan is dat prima! Dan ben je blijkbaar zo vol vertrouwen in jezelf en je verloskundige of arts dat je het allemaal wel ziet als de bevalling daar is. Daar is niemand op tegen! Zorg dat je geboortewensen / bevalplan in je vluchttas zit. Tip: plak het op je kamerdeur als je niet met je eigen verloskundige bevalt.

en verder…

Voor de partners

  • Het is superfijn voor je vriendin/vrouw wanneer jij ook voorbereid bent. Doe samen een cursus of ga mee naar de partnerles.
  • De meeste groepen kiezen om minimaal sessie 5 en 6 van Centering Pregnancy met de partners erbij te doen.
  • Leuk en nuttig boek voor aanstaande vaders: Aanpakken voor aanstaande vaders van David Borman, vader en verloskundige.
  • Goed om te weten: endorfinen kunnen zorgen voor een slaperig gevoel of dat een bevallende vrouw in zichzelf keert. Dat is ontzettend behulpzaam, dus laat dit maar gebeuren.

Kijk tips

To do

Eventueel je geboortewensen op papier zetten.

Hoi! Abonneer je op ons 9-maandenplan door je uitgerekende datum in te vullen en ontvang automatisch de informatie in je mailbox op het moment dat je het nodig hebt. Toegankelijk voor iedereen, ook als je niet bij onze praktijk ingeschreven staat.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen over een gezonde zwangerschap?

Neem contact met ons op! Telefonisch zijn we elke dag bereikbaar tot 13:00 uur, en per mail de hele dag.

faq komma faq komma

Vergoedingen uit basisverzekering

Met welke verzekering hebben jullie een contract?

Inloopspreekuur

Hoe bereid ik me voor op het geven van borstvoeding?

Wanneer kan ik kiezen voor de NIPT (prenatale test)?

Zorgplan / Care Plan

Welke zwangerschapscursus raden jullie aan?

Hoe kan mijn partner de baby erkennen?

Wat gebeurt er tijdens de vervolgafspraken?

Wat gebeurt er tijdens de eerste afspraak bij de verloskundige?

amstermam_over-ons
cta gradient komma cta gradient komma

Kennismaken?

Je bent welkom om deel te nemen aan onze online Meet-Up, gegeven door een van onze verloskundigen. Je maakt hier kennis met onze werkwijze en praktijk.

amstermam_zwangerschapszorg