Kraamzorg

Kraamzorg is uniek in de wereld. De kraamverzorgende leert jou en je partner de baby te verzorgen. Lees hier meer over wat je kunt verwachten en welke kraamzorg wij aanraden.

Kraamzorg

Kraamzorg is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen land ter wereld waar vrouwen een kraamverzorgende krijgen die hen ondersteunen tijdens het kraambed . De kraamverzorgende leert jou en je partner de baby te verzorgen of zij helpt jou bij de borstvoeding. Een kraamverzorgende blijft ongeveer 8 dagen na de bevalling.

Wat doet de kraamverzorgende?

 1. Jou en je partner alles leren over de verzorging en het gedrag van de baby.
 2. Dagelijks jouw herstel controleren.
 3. Dagelijks de baby controleren op zaken als kleur, gewicht, temperatuur, drinken, ontlasting en plassen.
 4. Als de kraamverzorgende constateert dat er iets niet goed gaat met jou of de baby, overlegt ze dit met de verloskundige.
 5. Ze doet de basis van het huishouden; de was van jou en de baby, het bed. verschonen, de babykamer en het sanitair. Heb je al kinderen? Dan verzorgt ze deze ook.
 6. Ze begeleidt bij het geven van borstvoeding.

 

Hoeveel uur krijg je kraamzorg?

Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen (3 uur per dag).
Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg.
Het standaard aantal uur kraamzorg is 49.
Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek.
In overleg met je verloskundige en de kraamzorg kan het aantal uren worden uitgebreid als dit nodig is, bijvoorbeeld als:

 1. je niet goed herstelt
 2. er complicaties zijn
 3. je problemen hebt met het geven van borstvoeding
 4. je bevallen bent van een meerling.

Er wordt ook gekeken naar de samenstelling van je gezin. Moeders zonder partner krijgen langer hulp. De uren kunnen ook worden ingekort wanneer ja al een paar dagen van het kraambed in het ziekenhuis hebt doorgebracht. Ook kun je er zelf voor kiezen om minder uren af te nemen.

Wat kost kraamzorg?

Het grootste deel van de kraamzorg wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering. De overheid heeft vastgesteld dat je zelf ook een paar euro per uur moet bijdragen. Soms wordt dit alsnog vergoed in je aanvullende verzekering. Als je precies wilt weten hoe dit voor jou geldt, check dan je polisvoorwaarden.

Kraambureau

We werken graag samen met de kleinschalige Amsterdamse kraambureaus. We zijn goed op elkaar ingespeeld omdat we elkaar vaak tegenkomen in de stad. Twee van deze bureau’s zijn:

Mammae Mia (centrum, Oost)
De Kleine Amsterdammer (geheel Amsterdam)

De kraambureaus streven naar zo min mogelijk wissels van gezicht en vaak zie je twee verschillende kraamverzorgsters, soms meer.  Mocht je voorkeur uitgaan naar een en dezelfde persoon  dan zou je kunnen kiezen voor een kraamverzorgster die als ZZP’er werkzaam is. Zij neemt een beperkt aantal gezinnen aan, waardoor haar werk goed planbaar is.

ZZP’ers

Hoe kom je nu aan een goede ZZP’er? Er zijn een aantal websites waar ZZP’ers zich verenigen in een collectief. Je kun vrijblijvend contact opnemen, kennismaken en zien of jullie een goede match maken.

 • Natuurlijke Kraamzorg (holistische kijk op zorg)
 • Kraamzorg 1 op 1
 • Kraamzorg Professionals

LET OP:

* sommige kraamverzorgenden verzorgen geen assistentie bij een thuisbevalling, als verloskundigen raden we je af van hun diensten gebruik te maken. Tenzij ze zelf hiervoor een oplossing aandragen natuurlijk. Ook wanneer je niet de wens hebt thuis te bevallen: soms gebeurd dit onverwacht toch of verandert je wens in loop van je zwangerschap.

* er zijn kraamverzorgenden die pas bij de intake rond 32 weken vertellen dat eventuele parkeerkosten voor jullie zijn, dit kan flink in de papieren lopen. Bespreek tijdens de intake welke uren zij in rekening brengen en welke overige kosten er zijn (zoals reis- & parkeerkosten).

 

Enkele ZZP-ers die we kunnen aanraden:

 • Maryam Mimouni, 06-30671264
 • Naima Bouali (Eden Kraamzorg), 0627046821
 • Desiree Bobby (Bobby kraamzorg), 06-19769496
 • Marijn Molenaar (Kraamdoula Amsterdam) contact
 • Hester Wentzel, 06-23719989
 • Welmoed Metselaar (Natuurlijke Kraamzorg Amsterdam)
 • Jolanda de Jager, 0614486783
 • Maartje Crone Kraamzorg, 0644379813
 • Teresa Losacco, 0614037241
 • Jillz Kraamzorg, 06-28909685
9,7 Zorgkaart Nederland Patiëntenfederatie