faq comma faq comma

Afl. 7: de laatste weken van je zwangerschap & over tijd

Ik tel de weken af

Je bent met verlof, de bevalling komt nu echt dichtbij, en de laatste loodjes breken aan. Binnenkort worden jullie een gezin, of breidt jullie gezin zich uit.

In het kort

  • Een normale termijn om te bevallen is tussen de 37 en 42 weken zwangerschap.
  • Maar weinig vrouwen vinden de laatste zwangerschapsweken met bijbehorende klachten leuk.
  • De laatste weken heeft de baby alvast het ritme waarin het straks gevoed wil worden: een slaap- en waakcyclus van ongeveer 3 uur.
Amstermam_ik tel de weken af

Laatste loodjes

Dikke kans dat het allemaal wat zwaarder wordt inmiddels. Pijn in je onderrug, slapeloosheid, vaak plassen, vocht vasthouden en voorweeën komen veel voor. Doe overdag een dutje om bij te komen en schakel terug naar een rustiger tempo.

Neem contact op met je verloskundige of arts wanneer:

  • je steeds het gevoel hebt te moeten plassen, maar er niets komt. Je kan een blaasontsteking hebben.
  • je naast het vocht vasthouden klachten hebt als hoofdpijn, sterretjes zien, tintelende vingers, misselijkheid of bovenbuik pijn.

Kindsbewegingen

Een kind dat goed beweegt, heeft het goed bij je!

Een kind dat zich niet lekker voelt zal stil gaan liggen om energie te sparen. Daarom vragen we iedere controle of de baby goed beweegt en willen we dat je ons belt wanneer je twijfelt of de baby voldoende beweegt.

In de laatste weken van de zwangerschap kunnen de bewegingen van de baby licht veranderen. Het wordt allemaal steeds krapper daar binnen. Hierdoor worden bewegingen kleiner, en kan je ze makkelijker missen. Daarnaast veranderd het slaapritme van de baby waardoor de pauzes tussen krachtige bewegingen wat langer zijn. Gelukkig ben je met verlof en zorgt dat vaak weer voor meer energie die overblijft voor de baby, en meer aandacht voor alles wat je voelt. Wanneer jij je zorgen maakt over de conditie van je kind omdat hij/zij minder beweegt? Trek dan altijd aan de bel bij je verloskundige of arts.

Als je twijfelt of je kindje voldoende beweegt doe dan het volgende: neem een moment rust (dus ga naar huis als je daar niet bent) en eet iets zoets. Zoek een ontspannen houding, bijvoorbeeld liggen op de bank, bed of bad en breng je aandacht naar de baby. Leg daarbij je handen op je buik zodat je de bewegingen ook van buitenaf kunt voelen.

Neem contact op met ons:

  • Wanneer je de baby niet minimaal 10 keer binnen 2 uur voelt, terwijl je in rust was met je aandacht bij de baby.
  • Wanneer de baby ineens veel minder beweegt dan je gewend bent.
  • Bij ongerustheid of twijfel over het aantal bewegingen van de baby.
amstermam_baby-uitzet3

Overtijd

We spreken van een normale zwangerschapsduur als je bevalt tussen de 37 en 42 weken. Je uitgerekende datum is de datum waarop je 40 weken zwanger bent. Een zwangerschapsduur van 42 weken of langer noemen we ‘serotiniteit’. Gelukkig is 95-98% van de vrouwen al voor die tijd bevallen.

Na 42 weken meer complicaties

Na de 42 weken neemt de kans op complicaties toe. De placenta heeft mogelijk zijn maximale levensduur bereikt en gaat minder goed functioneren. Hierdoor kan de hoeveelheid vruchtwater teruglopen, krijgen kinderen minder voedingsstoffen en treedt vaker een situatie op waarin een kind in nood komt. Het toenemen van de risico’s is de reden dat we je adviseren vanaf 42 weken onder leiding van de gynaecoloog te bevallen. De gynaecoloog zal nastreven de bevalling in te leiden.

Tussen 41 en 42 weken: strippen

Als je meer dan 41 weken zwanger bent gaan we je frequenter controleren. Om jou en je kind goed in de gaten te kunnen houden, maar ook om te proberen je te laten bevallen voor de 42 weken met behulp van ‘strippen’. Door middel van een inwendig onderzoek voelen we of er al wat ontsluiting is. Als dit het geval is proberen we de vliezen los te woelen van de baarmoedermond. We zullen de vliezen dus niet breken tijdens dit onderzoek. Door het strippen komen er prostaglandines vrij: een baringshormoon dat de baarmoedermond “rijper” maakt en kan zorgen voor de start van de weeën.

Regionale verschillen

Er is nogal eens discussie over wat het beste is voor een moeder en kind tussen de 41 en 42 weken. Er zijn gynaecologen die vinden dat je de bevalling beter in kan leiden bij 41 weken, anderen pleiten voor een afwachtend beleid. Onderzoeken geven tot op heden geen uitsluitsel wat het beste is. Het kan hierdoor gebeuren dat er in verschillende ziekenhuizen op een verschillende wijze om wordt gegaan met serotiniteit. Dat kan verwarrend zijn en vragen oproepen. Deel deze gerust met je verloskundige!

Ziekenhuistas

Zorg voor een ingepakte tas met spullen voor het ziekenhuis. Ook wanneer je thuis wilt bevallen is het handig deze klaar te hebben staan voor het geval je onverwacht toch weg moet. Zie bij ‘ik ben aan het bevallen’ wat je in kan pakken voor het ziekenhuis.

Tip: leg een briefje bij de tas met de laatste dingen die er nog in moeten zoals bijvoorbeeld telefoonladers. Dan kan je partner de laatste spulletjes vlot bij elkaar pakken als de tijd daar is.

amstermam_acupunctuur

en verder…

Voor de partners

Kijk eens voorbij de bevalling en praat samen over hoe jullie de kraamperiode en het leven met een kind voor je zien.
Heb je een aantal muntjes in de aanslag voor als ze gaat bevallen en jij hebt een muntje nodig voor een rolstoel?

Tips

  • Acupunctuur kan je helpen je lichaam voor te bereiden op de bevalling
  • Wen alvast aan het doen van middagdutjes
  • Rust, rust, rust… 😉

To do

Ziekenhuistas inpakken, ook als je thuis wilt bevallen.

Hoi! Abonneer je op ons 9-maandenplan door je uitgerekende datum in te vullen en ontvang automatisch de informatie in je mailbox op het moment dat je het nodig hebt. Toegankelijk voor iedereen, ook als je niet bij onze praktijk ingeschreven staat.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen over een gezonde zwangerschap?

Neem contact met ons op! Telefonisch zijn we elke dag bereikbaar tot 13:00 uur, en per mail de hele dag.

faq komma faq komma

Vergoedingen uit basisverzekering

Met welke verzekering hebben jullie een contract?

Inloopspreekuur

Hoe bereid ik me voor op het geven van borstvoeding?

Wanneer kan ik kiezen voor de NIPT (prenatale test)?

Zorgplan / Care Plan

Welke zwangerschapscursus raden jullie aan?

Hoe kan mijn partner de baby erkennen?

Wat gebeurt er tijdens de vervolgafspraken?

Wat gebeurt er tijdens de eerste afspraak bij de verloskundige?

amstermam_over-ons
cta gradient komma cta gradient komma

Kennismaken?

Je bent welkom om deel te nemen aan onze online Meet-Up, gegeven door een van onze verloskundigen. Je maakt hier kennis met onze werkwijze en praktijk.

amstermam_zwangerschapszorg