Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the simple-custom-post-order domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amstermam.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-migrate-db domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amstermam.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the translatepress-multilingual domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amstermam.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amstermam.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Afl. 4: 20-weken echo, rug- & bekkenpijn, zwangerschapscursus kiezen | Amstermam Verloskundigen
faq comma faq comma

Afl. 4: 20-weken echo, rug- & bekkenpijn, zwangerschapscursus kiezen

Ik ben bijna halverwege

De meeste mensen weten inmiddels dat je zwanger bent, en de eerste praktische voorbereidingen worden getroffen.

In het kort

  • Een goede 20-weken echo is geen garantie voor een gezond kind.
  • Indien jullie niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben, dan heeft de vader juridisch gezien geen band met het kind na de bevalling.
  • Het doen van een zwangerschapscursus verbetert de uitkomst van de bevalling en maakt dat je beter terugkijkt op de bevalling.
  • Zwanger en in loondienst: dit zijn jouw rechten & plichten.
amstermam_echo2

20-weken echo / SEO

Je hebt misschien al een afspraak gepland staan voor de 20 weken echo, of gaat deze binnenkort plannen. Tijdens deze echo worden je baby en je baarmoeder uitgebreid bekeken. De echo duurt meestal 40 minuten, tijdens het onderzoek vertelt de echoscopiste wat ze ziet en wat dit betekent. Bij je baby bekijkt de echoscopiste of alle organen goed zijn aangelegd, of het ruggetje gesloten is, of alle ledematen goed ontwikkelt zijn en of de baby goed groeit. Verder wordt de locatie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater gecontroleerd. Tussen 19+0 en 20+0 weken kun je deze echo (SEO) laten maken, niet eerder en niet later.

Lees de RIVM informatie over de 20-weken echo hier.

Een aantal dingen zijn goed om te weten:

  • Een normale 20 weken echo is geen garantie dat de baby 100% gezond is. Sommige afwijkingen kunnen niet op een echo ontdekt worden.
  • Bij 1 op de 20 vrouwen volgt een 2e echo, direct of later in de zwangerschap. Dit kan zijn voor een second opinion door de gynaecoloog, vanwege een te snelle of langzame groei, of omdat de placenta in de buurt van de uitgang ligt. Schrik hier niet van, vaak krijg je bij een tweede echo geruststellend nieuws.
  • Het geslacht van de baby is te zien tijdens de 20-weken echo. Echter is het doel van de echo om te kijken of de baby er gezond uitziet. Wil je het geslacht weten? De echoscopiste kan dit uiteraard wel zien en met je delen. Omdat het medisch gezien geen prioriteit heeft doen ze dit aan het eind van de echo.
  • Voor de meeste vrouwen is de 20-weken echo de laatste echo die ze hebben tijdens de zwangerschap. Bij amstermam krijgen alle cliënten rond 35 weken een liggingsecho aangeboden. Vanwege de grootte van de baby is deze echo visueel het minst interessant. Wil je nog een keer extra kijken met een combinatie van 2D /3D en 4D technieken? Een pretecho (op eigen kosten) mag natuurlijk altijd. De beste termijn hiervoor is tussen de 27-29 weken. Lees hier meer over ons echo aanbod.
amstermam_echo

Erkenning

Je wilt dat voor de baby alles goed geregeld is, ook wanneer er iets gebeurd met jou of je partner. Zorg daarom dat je partner, indien gewenst, de baby al voor de geboorte heeft erkend*. Zo ontstaat er een juridische band tussen vader en kind.

Voor de geboorte

De ongeboren baby erkennen* regel je samen via DigiD, soms moet jij of je partner nog in persoon langs het gemeenteloket (vergeet hierbij je legitimatie niet). Bij een tweede kindje kan je als moeder je partner machtigen de baby te erkennen, en hoef je niet perse mee. Al tijdens de erkenning beslissen jullie welke achternaam de baby zal krijgen. Als je dit tijdens de zwangerschap regelt, hoef je niet binnen 3 dagen na je bevalling samen naar de gemeente. Let op: de wachttijden bij de gemeente kunnen soms lang zijn, maar je kunt je ongeboren kind in elke gemeente van Nederland erkennen.

Na de geboorte

Na de geboorte vragen jullie officieel het ouderlijk gezag aan voor de vader, zodat hij rechten en plichten heeft ten aanzien van jullie kindje. Het ouderlijk gezag aanvragen kan online nadat de baby is geboren en is aangegeven bij de gemeente.

*Indien jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben dan hoeft de vader de baby niet te erkennen.

Zwangerschapscursus

Het volgen van een cursus is een goede voorbereiding voor je bevalling. Je krijgt tijdens zo’n cursus veel extra informatie die bij onze zorg niet standaard aan bod komt. Je leert ontspanningsoefeningen om tijdens je bevalling de weeën op te vangen. Het is belangrijk om ook fysiek voorbereid te zijn op je bevalling. Een fit lijf bevalt immers beter! Wij adviseren daarom dringend om een zwangerschapscursus te volgen. Het kan wanneer je dit wenst ook een uitgelezen kans zijn om in contact te komen met andere aanstaande moeders.

amstermam_zwangerschapscursus
amstermam_zwangerschapscursus

Elke zwangere heeft andere behoeftes als het gaat om hoe je je voorbereidt. Individueel of in een groep, alleen of met je partner, kort en bondig of uitgebreid. Gelukkig is er voor elk wat wils. Zo is er hypnobirthing, zwangerschapsyoga, hypnotherapie, haptonomie, Mensendieck, mindfulness cursussen en nog veel meer. Voor een compleet overzicht kun je in de wachtkamers van onze locaties de folder map bekijken. Schroom niet om een verloskundige om specifieke tips te vragen wanneer je bedacht hebt wat je wilt.

Bekken- en rugpijn

Onder invloed van het zwangerschapshormoon progesteron zullen kraakbeen en gewrichten in het bekken gaan verweken. Het bekken worden soepeler om tijdens de bevalling voldoende ruimte te creëren voor de geboorte van je kindje, erg nuttig. Wanneer de verweking te sterk is kunnen de bekken-delen ten opzichte van elkaar verschuiven en moeten de spieren en banden rond het bekken extra hard werken om het bekken stabiel te houden. Dit kan een pijnlijk gevoel geven rond het schaambot en/of onderrug, die kan uitstralen naar de heupen, billen en bovenbenen.

Om zo min mogelijk klachten te ervaren helpt het om je spieren rondom het bekken stevig te houden. Dit kan met behulp van sporten, of met spierversterkende oefeningen (van een chiropractor, fysio- of mensendiecktherapeut bijvoorbeeld). Probeer je bekken zoveel mogelijk symmetrisch te bewegen en overweeg een preventieles ter voorkoming van klachten.

amstermam_bekkenpijn-voorkant
amstermam_bekkenpijn-achterkant

Minder bandenpijn?!

  • Probeer onverwachte of plotselinge bewegingen te voorkomen.
  • Vermijd bukken en zwaar tillen zo veel mogelijk.
  • Moeheid en heftige fysieke inspanning kunnen bandenpijn verergeren: neem dus op tijd voldoende rust.
  • Let goed op je houding.
  • Warmte verminderd de pijn: douche, bad en/of kruik bieden vaak uitkomst.
  • Verminder de druk van het gewicht van je baby in de baarmoeder op de banden door horizontaal te liggen.

De baarmoeder zit met banden aan het bekken vast. Tijdens de zwangerschap groeit de baarmoeder. Hierdoor komt er druk op de banden te staan en rekken ze uit. Het uitrekken van de banden veroorzaakt een zeurende en soms stekende pijn. Bandenpijn is vervelend, maar kan geen kwaad voor jezelf of de baby. Rond 20 en 30 weken vindt er een groeispurt plaats en is de kans op bandenpijn het grootst.

Als dit niet je eerste zwangerschap is, is de kans groter dat je eerder last zal krijgen van bandenpijn.

amstermam_tijd-samen

Jullie worden een (groter) gezin

Er is een kleintje op komst, waarschijnlijk ben je steeds meer bezig met hoe jullie leven er uit gaat zien na de bevalling. Het is belangrijk om hier samen over te praten. Hoe denken jullie over opvoeden? Hoe houd je ook met een kleintje tijd voor jezelf en voor elkaar? Hoe gaan jullie de lusten en de lasten verdelen? Hoe zorgen jullie dat je relatie niet onder druk komt te staan? Hoe past een kindje in het leven wat jullie hebben?

Een goede manier om hier samen mee bezig te zijn is de online cursus Ouders inc. Leer van de valkuilen waar anderen al in zijn gestapt, en houd je relatie leuk ook na de komst van een kind. Zodat jullie samen een hecht en warm gezin gaan vormen, zoals je het waarschijnlijk het liefste wilt.

Werk rond de zwangerschap; dit moet je weten.

Ben je zwanger en werk je in loondienst*? Dan zijn deze folders voor jou bedoeld. Je vindt hier korte en duidelijke informatie over onderwerpen die van belang zijn tijdens de zwangerschap en de eerste maanden na de bevalling. Je leest ook wat je rechten en plichten zijn als werknemer, en wat je van je werkgever mag verwachten tijdens je zwangerschap en de periode daarna. Onderwerpen:

  • zwangerschapsverlof en bevallingsverlof
  • aanvraag van het zwangerschapsverlof
  • doorbetaling van het loon
  • aangepaste werktijden, werkplek en werkzaamheden
  • zwangerschapscontrole onder werktijd
  • ziekte
  • weer aan het werk na je bevallingsverlof
Bron: https://vrouwenrechtswinkelamsterdam.nl/pers-tools-onderzoek/tools/
Rechten rondom zwangerschap en geboorte
Zwangerschap en loondienst

en verder…

Voor de partners

Wil jij ook wel wat tijd en inspiratie om je voor te bereiden op de bevalling en het vaderschap? Hier komt steeds meer aandacht voor. Volg bijvoorbeeld een vaderschapscursus, ga eenmalig naar de papa-klas in Amsterdam of laat je inspireren door de Praktijkvader.

Lees tips

  • Lees alles over de 20-weken echo hier.

To do

  • Erkenning regelen indien niet getrouwd/geen geregistreerd partnerschap.

Hoi! Abonneer je op ons 9-maandenplan door je uitgerekende datum in te vullen en ontvang automatisch de informatie in je mailbox op het moment dat je het nodig hebt. Toegankelijk voor iedereen, ook als je niet bij onze praktijk ingeschreven staat.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen over een gezonde zwangerschap?

Neem contact met ons op! Telefonisch zijn we elke dag bereikbaar tot 13:00 uur, en per mail de hele dag.

faq komma faq komma

Vergoedingen uit basisverzekering

Met welke verzekering hebben jullie een contract?

Inloopspreekuur

Hoe bereid ik me voor op het geven van borstvoeding?

Wanneer kan ik kiezen voor de NIPT (prenatale test)?

Zorgplan / Care Plan

Welke zwangerschapscursus raden jullie aan?

Hoe kan mijn partner de baby erkennen?

Wat gebeurt er tijdens de vervolgafspraken?

Wat gebeurt er tijdens de eerste afspraak bij de verloskundige?

amstermam_over-ons
cta gradient komma cta gradient komma

Benieuwd naar je baby?

Plan een pretecho in bij ons op locatie West of Oost! We combineren 2D / 3D / 4D technieken voor het mooiste resultaat.

amstermam_zwangerschapszorg