Pijnstilling
Wanneer je een sterkere vorm van pijnstilling wilt, kan je medicinale pijnstilling krijgen.
Lachgas
De eerste optie is lachgas. Met je eigen verloskundige kan je in het Beval Centrum West of ziekenhuis Amstelland vanaf 6 centimeter ontsluiting lachgas krijgen. De hoogste piek van de pijn zal verminderen, en je kan tussendoor goed ontspannen. Gebruik heeft geen nadelige gevolgen voor je kind of het bevallingsproces.
Voor de overige pijnstilling opties dragen we je tijdens de bevalling over aan het ziekenhuis. Dit omdat ze de conditie van je kind of jouzelf kunnen beïnvloeden waardoor extra monitoring aangewezen is.
Remifentanyl
Remifentanyl krijg je via een infuus met een pompje waarmee je jezelf de morfine-achtige stof toe kan dienen. Het effect is vergelijkbaar met lachgas. Als moeder wordt je soms zo ontspannen, dat je in een heel zeldzaam geval een kortdurende ademstilstand kan krijgen, daarom is monitoring van jou bloeddruk en zuurstofspanning aangewezen.
Ruggenprik
Een ruggenprik heeft als doel dat je geen pijn meer ervaart. Nadeel hiervan is dat de weeën af kunnen zwakken, je bloeddruk te laag wordt en extra interventies nodig zijn: bijvoorbeeld weeën-opwekkers, vacuümverlossing of keizersnede. Daarnaast krijgt 10% van de vrouwen met een ruggenprik koorts waardoor jij antibiotica krijgt via het infuus en de baby de eerste 48u na de bevalling ook een infuus met antibiotica krijgt.
“In Nederland is de situatie dat JIJ mag kiezen. Verloskundigen en artsen zijn niet tegen pijnstilling, als het maar een weloverwogen keuze is. Beslis het liefst tijdens de bevalling, want je weet helemaal niet hoe een wee voelt. Dus hoe kan je weten of je wel/geen pijnstilling nodig zult hebben?”