Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the simple-custom-post-order domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amstermam.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-migrate-db domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amstermam.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the translatepress-multilingual domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amstermam.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/amstermam.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Wanneer doe ik een Zwangerschapstest? | Amstermam Verloskundigen

Wanneer doe ik een Zwangerschapstest?

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen? Wat is een vroege zwangerschapstest? En wat als de test negatief blijft? Lees er hier alles over.

Zwanger?

Als je menstruatie uitblijft, zou het kunnen zijn dat je zwanger bent. Ook als je symptomen ervaart als gevoeligere borsten, misselijkheid en moeheid.

 

positieve zwangerschaps test zwangerschapstest

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Een zwangerschapstest is een veelgebruikt hulpmiddel om te bepalen of iemand zwanger is. Het is een eenvoudige en betrouwbare methode om een zwangerschap te bevestigen. Een zwangerschapstest test de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG in urine. Dit hormoon wordt geproduceerd door de placenta na innesteling van het bevruchte eitje in de baarmoederwand.

Je kunt doorgaans een reguliere zwangerschapstest doen nadat je de eerste dag van je menstruatie hebt gemist. Dit gebeurt meestal ongeveer twee weken na de conceptie.  Een reguliere zwangerschapstest is ontworpen om de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG te detecteren in urine, dat meestal op de dag van de uitgebleven menstruatie in het lichaam verschijnt. Als je een betrouwbaar resultaat wilt, kun je het beste de test doen nadat je menstruatie is uitgebleven.

Als een zwangerschapstest positief is, raden we je aan om binnen enkele dagen contact op te nemen met een verloskundige. Je hoeft hiervoor niet naar de huisarts.

vroege test zwangerschapstest

Vroege zwangerschapstest

Een vroege zwangerschapstest is gevoeliger en kan het hCG al detecteren voordat de menstruatie is gemist. Hierdoor kan een vroege zwangerschapstest eerder en nauwkeuriger resultaten opleveren, meestal vanaf 5 dagen voor de menstruatiedatum. Ook deze test voer je uit met urine.

Welke zwangerschapstest is de beste?

Er zijn verschillende betrouwbare en nauwkeurige zwangerschapstests verkrijgbaar op de markt en de beste test kan variëren afhankelijk van individuele voorkeuren en behoeften. Ze zijn allemaal even betrouwbaar en duurder is niet per se beter.
De onderstaande zwangerschapstests werken door de aanwezigheid van het hormoon hCG in urine te detecteren.

  • Urinestrip test: dit zijn de meest voorkomende en betaalbare soorten zwangerschapstests. Je houdt de strip in een urinemonster of druppelt er enkele druppels op, en binnen enkele minuten lees je het resultaat af door het aantal streepjes te tellen dat zichtbaar wordt.
  • Digitale test: digitale zwangerschapstests tonen de resultaten nadat ze in contact zijn gekomen met urine. Op een digitaal scherm lees je  “zwanger” of “niet zwanger” af. Digitale testen zijn over het algemeen wat duurder.
  • Vroege zwangerschapstest: Sommige zwangerschapstests kunnen een  zwangerschap eerder detecteren dan andere, vaak enkele dagen voor de verwachte menstruatie. Dit komt doordat ze gevoeliger zijn voor lagere concentraties van hCG. Ook hierbij wordt de hCG gemeten in urine.

Weet dat de nauwkeurigheid van een zwangerschapstest afhankelijk is van het correct opvolgen van de instructies en het uitvoeren van de test op het juiste moment. Lees dus altijd de bijsluiter en weet op welk moment van de dag  je de test het beste kunt uitvoeren, hoe lang je moet wachten voor het resultaat en hoe je het display moet aflezen.

neem de tijd

Teleurgesteld na een negatieve zwangerschapstest

Een negatieve zwangerschapstest kan teleurstellend en ontmoedigend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het slechts een momentopname is in je reis naar (nieuw) ouderschap. Het kan tijd en geduld vergen om zwanger te worden, maar geef de moed niet op. Gemiddeld duurt het 3-12 maanden om zwanger te raken. Alles daartussen is normaal. Ben je na een jaar nog niet zwanger? Neem dan contact op met een gynaecoloog. En ondertussen:

  • Wees lief voor jezelf: Het is volkomen normaal om je verdrietig, gefrustreerd of ontmoedigd te voelen na een negatieve test. Geef jezelf de ruimte om die emoties te ervaren.
  • Blijf positief: Onthoud dat een negatief testresultaat niet betekent dat je nooit zwanger zult worden. Elke cyclus biedt nieuwe mogelijkheden, en het kan gewoon wat meer tijd kosten. Houd vertrouwen in jezelf en je lichaam.
  • Zoek steun: deel je gevoelens met je partner, een goede vriend(in) of familielid die je vertrouwt. Praten over je ervaringen en emoties kan opluchten. Als je je niet prettig voelt om met iemand uit je directe omgeving te praten, overweeg dan om lid te worden van een online groep met vrouwen die in een soortgelijke situatie zitten.
  • Zorg goed voor jezelf: zowel fysiek als emotioneel. Luister naar je lichaam, eet gevarieerd en gezond, beweeg en slaap voldoende en stop met roken en alcohol drinken. Plan momenten in voor jezelf die je helpen ontspannen en tot rust te komen. Vermijd stress. Tip: de kwaliteit van het sperma neemt toe als je partner ook stopt met roken en drinken én wanneer er 3-4 keer per week een zaadlozing plaatsvindt.

Wil je meer informatie over gezond zwanger worden? Neem contact met ons op voor een afspraak met een van onze verloskundigen voor het kinderwensspreekuur (vergoed door de NL basis-verzekering)