Ovulatie of eisprong berekenen

Wat zijn de meest vruchtbare dagen, wanneer is je eisprong en hoe werkt een ovulatietest?

Wanneer ben ik vruchtbaar?

Ongeveer halverwege de menstruatiecyclus vindt de ovulatie plaats. Dit wordt ook wel eisprong genoemd. Bij een cyclus van 28 dagen gebeurt dit rond dag 14.

Er zijn dan een aantal vruchtbare dagen: bij een regelmatige cyclus kun 3-4 dagen voor de ovulatie je al zwanger worden tot en met een dag na de eisprong. Je kunt de eisprong berekenen om te weten welke vruchtbare dagen er zijn. Online zijn hier handige calculators voor te vinden. Je bent dan het meest vruchtbaar twee dagen voor de eisprong en op de dag zelf, de dag er na iets minder.

eicellen vagina ovulatie eirstokken

Een vrouw heeft aan het begin van haar vruchtbare periode (rond de puberteit), duizenden eicellen in beide eierstokken. Na ongeveer een rijping van 100 dagen in een blaasje (follikel) is een eicel klaar. Tijdens de laatste dagen van deze rijping wordt onder invloed van oestrogeen, het baarmoederslijmvlies minder dik en daardoor toegankelijk voor spermacellen. Er ontstaat een piek van het luteïniserend hormoon, ook wel LH-piek genoemd. Dit stimuleert het vrijkomen van de eicel uit de follikel in de eierstok. Via de eileider reist de eicel naar de baarmoeder. De eisprong of ovulatie heeft plaats gevonden.

Ovulatietest

Hoe merk je dat je een eisprong hebt?

  • afscheiding
    Je kunt de eisprong herkennen aan meer vaginale afscheiding, slijmeriger en dikker dan je gewend bent, 3-4 dagen voor- en tot 2 dagen na de ovulatie. Hierdoor kunnen zaadcellen de vrijgekomen eicel makkelijker bereiken.
  • testen
    De LH-piek kun je meten in je urine met een ovulatietest. Deze test is verkrijgbaar bij de drogist en zonder recept. Vaak test je meerdere dagen; een aantal dagen voor je vermoedelijke eisprong en een aantal dagen er na.
  • temperatuur
    Vlak na de ovulatie stijgt je temperatuur met 0,2-0,5 graden voor een paar dagen.
  • en ook:
    Een stijgend libido, hoofdpijn of misselijkheid komen voor.

De ontwikkeling van de eicel & ovulatie

Link naar video

Eisprong

Als de eicel is vrijgekomen start deze de reis in de eileider met als eindbestemming de baarmoeder.

Als er kort voor de ovulatie een zaadlozing is geweest in de vagina, dan liggen er zaadcellen te wachten in de eileider. De eicel is 24 uur na de ovulatie vruchtbaar en de bevruchting vindt plaats in het middelste deel van de eileider. De eicel en spermacel smelten samen tot 1 grote cel en vervolgens vinden er een aantal celdelingen plaats.

Ongeveer 5 dagen na de bevruchting bereikt de bevruchte eicel de baarmoeder. De innesteling vindt plaats ongeveer 10 dagen na de bevruchting. Het dikke baarmoederslijmvlies zorgt onder invloed van progesteron dat het eitje kan innestelen. Vanaf dit moment is het HCG hormoon meetbaar. Via een zwangerschapstest in de urine kan dit worden aangetoond en weet je of je zwanger bent.

bevruchtingsproces

De kans op een goede innesteling is ongeveer 50%. Dit hangt onder andere af van de kwaliteit en gezondheid van het baarmoederslijmvlies, jouw leeftijd en of de celdelingen zijn gelukt.
Als de eicel niet is bevrucht dan neemt het progesteron gehalte langzaam toe. Het baarmoederslijmvlies wordt weer dunner, wordt afgestoten en de menstruatie zal starten.

Vrijen in de vruchtbare periode

Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je om de twee of drie dagen vrijt. Vaker mag, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder. Weet je wanneer er een eisprong is: de meeste zwangerschappen ontstaan na het vrijen in de zes dagen vóór de eisprong.

amstermam_cylclus

Heb je vragen rondom je ovulatie of heb je een kinderwens? Daarvoor zien we je graag op ons kinderwens spreekuur (vergoedt als je een NL zorgverzekering hebt). Mail ons voor een afspraak op 1 van de 3 locaties bij jou in de buurt.

amstermam_over-ons
cta gradient komma cta gradient komma

Heb je nog vragen over ovulatie en zwanger worden? Neem contact op met onze assistent en we beantwoorden ze graag.
En wil je kennis maken met onze praktijk? Schrijf je dan in voor Meeting amstermam.

amstermam_kennismaken